Митрополит Амфилохије је осетно променио плочу од како су на видело изашла његова замешатељства са тајкуном Милом Ђукановићем око формирања независне црногорске цркве. Ипак и у овом интервјуу +Амфилохије не пропушта прилику да покрије свога пријатеља Вартоломеја, турског патријарха, пребацујући одговорност за његову сулуду политику у Украјини на његове епископе који тобоже манипулишу Вартоломејем. Сличну причу јужна струја гура сваки пут кад неко од њихових погреши, увек одговорност пребаце на неког трећег, четвртог, нижег, мање битног, небитног. 

Сваки пут када је +Амфилохије подржао свог пријатеља Мила Ђукановића, накнадно се правдао да је погрешио и да није требао. Али већ следећом приликом би поново подржао Мила. Исто сада чини и са Вартоломејом.

Поред тога +Амфилохије овде даје једну погрешну премису, којом заправо турском патријарху Вартоломеју даје јединствени примат да сазива Васељенске саборе позивајући се на историјску традицију која заправо постоји само у Амфилохијевој интерпретацији.

Шта се дешава кад на пример умре први међу једнакима у некој Помесној Цркви?

На пример, Патријарх неке Цркве.

Или када рецимо Патријарх не жели да сазове Помесни Архијерејски Сабор те Помесне Цркве? Шта? Да ли та Црква сече вене и драми? Ко што двосмислено драми митрополит Амфилохије. Или Црква Божија очајава или цмиздри јер тобоже нема сад ко да сазове Сабор те Помесне Цркве?

Наш народ дивно каже: Кога нема без њега се може. Није Црква Божија никада била условљена вољом иједног човека, звао се тај човек Вартоломеј, Амфилохије, или било ко.

Црква Божија је Царство слободе Духа Светога и неусловљености грехом и гордошћу било ког човека.

Примера ради Трећи Васељенски Сабор 431 године је сазвао византијски цар Теодосије Други, у Ефесу. Није га сазвао Цариградски Архиепископ и јеретик Несторије, који је био осуђен на том Сабору.

Сада, када нема цара, или кад то из својих неопапистичких разлога не жели учинити патр. Вартоломеј, зар Васељенски Сабор не може сазвати Алекдандријски или ако он не сме, Антиохијски Патријарх. Није ваљда Црква Божија блокирана ако нема Цариграда? Или ако Цариград жели да блокира Цркву Божију.

Дакле, када Црква даје чак и лаицима, као што су цареви, право да сазивају Васељенске Саборе, зашто данас то право не би имао и неки помесни патријарх и зашто би искључиво право на сазивање Васељенских Сабора имао Цариградски Патријарх?

Познато је да су у историји Цркве Васељенске Саборе сазивали православни римски или источноримски цареви. Зар је Црква Божија сада када нема царева блокирана? Зар цареви имају већу власт у Цркви од Патријараха, Архиепископа или Епископа? То би било сулудо и помислути а камоли тврдити.

Амфилохије у ствари просипа маглу, и са једне стране куди, ал са друге милује Вартоломеја. Са једне стране говори истину а са друге просипа маглу. Типично у његовом двосмисленом стилу.

Зар је Црква Христова условљена у слободи и одговорности свог сведочења добром или лошом вољом једног човека?

Није, нити ће икада и бити.

(Коментар уредништва Верујем.блога)

 

…………………………………………………………………………………………

Интервју:

У интервјуу агенцији ТАСС, датом Павелу Бушујеву и објављеном вечерас, митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да би покушај Васељенске патријаршије да понови украјински сценарио на Балкану значио објаву рата Српској православној цркви.

„Не верујем да би модел украјинског раскола миогао да се понови на Балкану или у Црној Гори. Дедеић је рашчињен од васељенског патријарха. Што се тиче Македоније, после свих догађаја у Украјини, не очекујем да својим дејствима Цариград објави рат Српској православној цркви, а то би била објава рата Српској православној цркви. После Украјине је могуће све очекивати, али надам се да до тога неће доћи“, рекао је митрополит.

Митрополит Амфилохије изјавио је жаљење што на васељенског патријарха утицај да иде у одређеном правцу врши група не најдостојнијих младих митрополита, амбициозних људи. „Разговарао сам са сериозним људима из Грчке и другима, нећу их сада именовати, који су, такође, незадовољни тим утицајем на васељенског патријарха. Он је човек у годинама и труди се да учврсти своје првенство, али у самој ствари доводи позицију своје патријаршије под велику опасност. У то нема никакве сумње. На цариградском престолу били су велики јерарси као Свети Јован Златоусти или Свети Григорије Богослов, али било је и јеретика; непогрешивих у Цркви нема“, подвукао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је даље говорио како је историјска улога Цариградске патријаршије везана за Константинопољ као престоницу империје. Касније, до 1918, император је био у Русији. Сада се Црква враћа у предконстантиновски период, у коме једину власт у Цркви може да има Васељенски сабор.

„Константинопољски патријарх једини може да сазове Васељенски сабор, али ако настави са оваквим деловањем, изгубиће и ту част“, сматра митрополит.

Митрополит је поновио своје гледиште да се мајком свих цркава не може сматрати ни Рим, ни Константинопољ, ве Јерусалимска црква која је породила све цркве.

 

Извор: Поуке, Верујем.блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s